Rujukan Islam

 • features

  1. home

  2. book

  3. Buletin Al Jawad 1

  Buletin Al Jawad 1

  Buletin Al Jawad 1

  • Ust Hussein Al Kaf
  download

   Download

  Rate this post
  description book specs comment
  Imam Husain as. antara Belaian Kasih dan Tamparan Murka
  Ust. Husein Al-Kaff

  Ketika kita memasuki bulan Muharram yang berdarah, kita diingatkan kembali tentang tragedi historis yang mengharukan umat manusia sepanjang sejarah. Nilai-nilai kemanusiaan dipasung dan nafsu-nafsu serakah diobral. Kebenaran ditinggalkan dan kebatilan dinobatkan. Pada peristiwa itu, kita saksikan bagaimana kebenaran dan keadilan dengan para pendukungnya tidak berdaya dihadapan kebatilan dan kepongahan. Mayoritas Manusia, waktu itu, enggan menyambut suara lirih dari penegak keadilan “Adakah penolong yang akan menolongku?“. Mereka dicekam ketakutan yang luar biasa sehingga mereka tidak mempunyai keberanian untuk mengatakan, “ Aku , Ya Husain ! “.

  Keberanian telah diwariskan oleh al-Husain as. dan keluarga Nabi serta para sahabat setianya dan direkam oleh sejarah Karbala’ untuk umat manusia. Keberanian merupakan sifat akhlaki yang tinggi dan terpuji sebagai buah buah dari keimanan yang dalam. Al-Husain as. salah satu manusia suci yang berada pada puncak keimanan yang sangat tinggi telah mengorbankan apa yang ada, termasuk nyawanya, demi tegaknya kebenaran dan keadilan.

  Lebih dari itu, al-Husain lahir dan dibesarkan di tengah keluarga pemberani, Bani Hasyim. Keluarga yang telah melahirkan Abdul Muththalib; tokoh Quraisy yang paling berwibawa dan disegani oleh bangsa Arab, demikian pula Abu Thalib dan Hamzah ; singa padang pasir yang pantang mundur dalam perang. Dan yang sangat berpengaruh dalam membentuk kepribadian al Husain as. adalah kakek, ayahanda dan ibundanya; Rasulullah, Imam Ali dan Sayyidah Fathimah as.

  Dalam tulisan ini yang akan dipaparkan adalah sekelumit tentang riwayat hidup Imam Husain as……..

  • Ust Hussein Al Kaf